EXOTICKÉ OVOCE

4. ledna 2009 v 13:31 | skleníková kytička |  next
není to první a ani poslední takovýto článek. už kdysi jste si tu mohli přečíst něco o kokosu- mém oblíbeném. dneska, při konzumaci kiwi, mě napadlo sem dát něco o kiwi a s ním tdy přidávám i dalších pár kousků exotického ovoce. j to zajímavé, především kolik je v takovém jednom malém plodu vitaminů. kdo chce žít zdravě, tak je dobré vědět, v čem jsou jaké vitaminy.
když jsem tak přemýšlela, jak vybíráme vysokou pro Járu, napadlo mě že bych mohla být nějakou velkou gastronomičkou nebo dietoložkou nebo tak něco.. ^^ tak co, zajímám se o to přibližně polovinu svýho života a dost o tom vím. kdo ví, jestli je na to nějaká výška a když, co se tam asi učí.. jestli chemie, nebo jestli se budu muset naučit dokonale vařit.. tak to by byl asi problém ^^
no nic, hurá za exotikou..


Kiwi - zdroj vitaminu C

Dužina kiwi je nazelenalá s množstvím malých semen. Svou chutí připomíná směs ananasu, angreštu a jahod a je velmi osvěžující.
Je pozoruhodné nejen svým vzhledem, ale i původem názvu. Pochází z Číny, o čemž svědčí i jeho botanický název aktinidie čínská. Začátkem tohoto století bylo dovezeno na Nový Zéland. Tehdy se pěstitelům více líbila nevšední krása bílých květů a neobyčejné vějířovité listy než nevzhledné plody. Téměř o půl století později byly tyto plody nazvány kiwi", podle jejich jmenovce ptáka Kiwi, neboť jsou velké jako jeho vejce a hnědé plstění připomíná jeho peří. Nyní se aktinidie pěstuje mnoho druhů. K nám se dováží z Nového Zélandu, Korsiky, Španělska a Itálie. Mrazuvzdorné odrůdy se pěstují i u nás (ba i na Krkonoších, nejen v Jižních Čechách)

Složení
Kiwi obsahuje značné množství vitaminu C (až 300g ve 100 g ovoce). Kromě toho plody obsahují vitaminy B1, B2, dále A, D a další zdraví prospěšné látky, např. železo, fosfor, vápník, hořčík, jód. Kiwi má nízkou energetickou hodnotu - asi 200 KJ v jednom plodu.

Exotické ovoce - kiwiPříprava a použití
Ovoce nejlépe rozdělíme pomocí kráječe na vajíčka, tím dosáhneme stejnoměrných plátků. Kiwi také můžeme překrojit na polovinu a vydlabat dužinu lžičkou. Myslím, že většina z nás ví, jak ho používat, přece jen je kiwi jedno z déle dovážených druhů exotického ovoce.

Liči červené barvy

Liči patří v asijských zemích mezi velice oblíbené ovoce. A také se tam hojně konzumuje. Pochází pravděpodobně z Číny, kde se pěstuje více jak tři tisíce let. Z Asie se jeho pěstování rozšířilo do Afriky, k nám se dováží z Izraele nebo Madagaskaru. Plody jsou oválné peckovice, svým tvarem připomínají obrovské maliny. Mají kožovitou, tmavě červenou slupku (výjimečně žlutou), kterou lze snadno sloupnout. Dužina je bělavá až namodralá, tuhé rosolovité konzistence a velmi šťavnatá. Má výraznou jemnou vůni a chuť.

Exotické ovoce - ličiSložení a zralost
Plody obsahují 15 % cukrů, vitamin C, vitaminy skupiny B, z minerálních látek především draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Zralé plody mají červenou barvu, slupku lze snadno sloupnout a i pecka jde snadno oddělit od dužiny. Liči se k nám dováží zralé, proto je hned konzumujeme. Po plné zralosti plody rychle přezrají - získají hnědou barvu a ztrácejí svou výbornou chuť.

Příprava a použití
Plody lehkým tlakem prstů vyloupneme ze slupky a konzumujeme stejně jako jiné peckovité ovoce. Chceme-li plod dále upravovat, rozřízneme a vyndáme pecku. Plody se konzumují v čerstvém stavu jako stolní ovoce nebo se přidávají do ovocných salátů, sorbetů, nápojů apod. V zemích, kde se liči pěstuje, se plody proslazují (kandují), nebo také zmrazují.
Jako vynikající zákusek k čaji se v Číně pojídají oříšky liči. Jsou to vlastně na vzduchu usušené plody tohoto ovoce. Jinak se k nám dováží i jako vynikající kompot.

Limetky příjemné kyselé chutiExotické ovoce - limetky

Pochází pravděpodobně z přední Indie nebo Číny. Mají podobnou chuť jako citróny. Plody mohou být světle až sytě zelené barvy, mají příjemnou kyselou chuť. Oproti citronům neobsahují zpravidla jádra a jsou také mnohem šťavnatější. Plody limetek obsahují stejně jako citrony značné množství vitamínu C a A a řadu minerálních látek.

Zralost, příprava a použití
Dužina zralých plodů je zelenožlutá, při jemném stisknutí vytéká šťáva. Před přípravou limetky omyjeme, překrojíme a šťávu vylisujeme. Mají podobné využití v kuchyni jako citrony. Používají se k přípravě nápojů, salátů, moučníků a dezertů. Jsou efektní ozdobou studených mís, obložených chlebíčků a dalších pokrmů.

Víte, že limetky se na rozdíl od citronů hůře skladují, protože rychleji vysychají? Jejich kůra brzy ztvrdne a zhořknou. Dobré je šťávu do zásoby vymačkat a zmrazit na ledové kostky.


Granátové jablko s různou chutí

Granátové jablko neboli marhaník je plod granátovníku, keře nebo stromu pocházejícího ze subtropických oblastí Persie. V současné době se toto ovoce pěstuje ve všech subtropických oblastech po celém světě. K nám se dováží z jižní Evropy a z Asie. Plod, vážící 200 - 800 g , má kulovitý tvar a červenožlutou až tmavě červenou barvu. Uvnitř plodu pokrytého kožovitou slupkou najdete mnoho semen obalených rosolovitou dužinou. Svým vzhledem připomínají korálky nebo granáty - odtud název granátová jablka. Dužina mívá různou chuť, podle odrůdy, a to od kyselosladké, která je nejčastější až po ostře kyselou. Ovšem někdy má také velmi sladkou.

Zralost
Granátová jablka obsahují vitaminy skupiny B a C. Z minerálních látek draslík, vápník a hořčík. Dovážejí se zralá a není třeba je nechávat dozrát. Dužina je obvykle sytě rudé barvy, při plné zralosti na pohmat tvrdá a beze skvrn. Někdy bývá podle odrůdy zbarvena do růžova či do žluta a má specifickou pikantní chuť.

Exotické ovoce - granátové jablkoPříprava a použití
Z plodu odřízneme tenký plátek i se stopkou. Potom plod nařízneme několika podélnými řezy. Naříznutou slupku rozevřeme a dužinu vysajeme nebo prolisujeme přes sítko. Dužinu s jadérky můžeme rozmixovat a pak přecedit. Z 1 kg plodů získáme 500 - 740 g šťávy.
Šťáva z granátových jablek se používá ve studené i teplé kuchyni. Přidává se do salátů, ale hlavně se z ní dělají osvěžující nápoje. Ve světě jsou oblíbené koktejly a další nápoje, z nichž nejznámější je grenadina.



Karambola do ovocných salátů

Karambola je plodem stejnojmenného stromu. Pochází z Malajsie, proto se jí říká malajská hvězdice. Tento název dostala, neboť příčný řez vejčitých pětihranných až šestihranných plodů připomíná hvězdu. Plody jsou světlezelené až žluté. Jejich dužina je sladkokyselá, šťavnatá, osvěžující chuti. Semena se nejí. K nám se dováží nejčastěji z Brazílie, pěstuje se i v Indonésii a Thajsku.

Zralost
Plody obsahují velké množství vitaminu C a řadu minerálních látek. Zralé mají sytě žlutou barvu bez tmavých skvrn. Nezralé zelinkavé dozrají při pokojové teplotě za 2 - 3 dny.

Exotické ovoce - karambolaPříprava a použití
Plody omyjeme, nakrájíme na plátky nebo kostičky a odstraníme semena. Plody se konzumují čerstvé jako stolní ovoce, často se přidávají do ovocných salátů, ale nacházejí uplatnění i při přípravě slaných pokrmů (karambola nakrájená na plátky se přidává k rybám, ochucuje se s ní máslo apod.). Karambolou nakrájenou na plátky zdobíme ovocné dorty s želé.

V zemích, kde se pěstuje se zpracovává na kompoty, šťávy, ovocná vína a želé.
Ve světě je znám tzv. exotický drink - sklenice naplněná sektem se ozdobí plátky karamboly.





tak to by bylo vše pro dnešek :) pochybuju o tom, že ti tohle někdo četl, ale to je jedno.. :) já si to přečetla. jedli jste někdo tohle poslední, tu karambolu? já to akorát vídávám v obchodech, ale nejedla jsem to. vypadá to zajímavě a na zdobení drinků to je fakt good :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Infary Infary | Web | 4. ledna 2009 v 14:00 | Reagovat

teď si mi udělala takovou šílenou chuť na kiwi :D zrada

2 GeleZine GeleZine | Web | 4. ledna 2009 v 14:04 | Reagovat

čupr dess :))

3 Neluš** Neluš** | Web | 4. ledna 2009 v 14:16 | Reagovat

Mňám .. kiwi je uplně svělý .. ale liči mi moc nechutná ..

Připadá mi to takové slizké ..

Taťka včera uklízel v kuchyni a našel takový čaje se zajímavýma jménama .. jeden se jmenuje Jahoda v šampaňském .. druhý Babiččina zahrádka a třetí Pretty woman ..

Jsem si na tebe uplně vzpomněla,jak jsem ty čaje uviděla :)

4 Infary Infary | Web | 4. ledna 2009 v 14:20 | Reagovat

mám se divně a mám chuť na kiwi. Nebo na ananas. ten jsme měli včera =)

jak se máš ty?

5 B-Girl B-Girl | Web | 4. ledna 2009 v 14:42 | Reagovat

Hm.. Limetky.. :)

6 Coccinelle Coccinelle | Web | 4. ledna 2009 v 15:59 | Reagovat

kiwi miluju :) liči mi moc nechutná, limetka je nejlepší v kole, granátový jablko ujde a karambolu neznám :D

7 makecina makecina | Web | 4. ledna 2009 v 16:10 | Reagovat

kiwi..nemám ráda.., ale jako je třeba pomelo, avokáda, mango, ananas..atd.přímo milujuuu<3

8 Elinoy Elinoy | Web | 4. ledna 2009 v 16:45 | Reagovat

já kiwi ráda mám, ale štve mě, že mě po něm vždy strašně pálí jazyk ^^

a granátové jablko.. to je strašná piplačka to obírat, fakt xD

karambola je pro mne velká neznámá...

limetka je dobrá v pití a liči je super :D

9 TrumTrum TrumTrum | Web | 4. ledna 2009 v 17:07 | Reagovat

Před Vánocema jsme si s mamkou ze srandy koupily granátové jablko..chutnalo mi to ... já ani nevím jak bych to popsala. Jablko jsem tam cítila fakt minimálně - skoro vůbec, dá se říct. Pořád tu chuť cítím, ale neumím ji popsat. Strašně kyselé, ale docela mi chutnalo:D Zvláštní, ale ....dobré:)

Ale to liči a karambolu...chmm...vypadá to dobře, ale nikde jsem to ještě neviděla:/

10 Sabča Sabča | Web | 4. ledna 2009 v 18:38 | Reagovat

Asi si půjdu dát kiwi =D, sakra mi ho asi nemáme =D

11 Mel<3 Mel<3 | Web | 5. ledna 2009 v 14:33 | Reagovat

kiwi tedka jim furt...uplná mňamka...zrovna včera...dala jsem si horkou vanu se solí koupelovou a k tomu sem dlabala kiwi...áá..nic lepčího snad není.. *inlove* .. liči ani karambolu..neuznám... granátový jablíčko jsem nejededla teda...a limetky? to si dávám v Taverně, když jdem na pizzu. Limetkovej koktejl, prostě mnamka.

12 Dorka Dorka | Web | 6. ledna 2009 v 15:37 | Reagovat

xiii, pekny titulok.. a mam nan hned aj pripomienku... :D vcera som mala MANGO.. akoze, chutilo to ako sladka mrkva, alebo bolo to aj trosku ine... :D takze tak.. :) inak, kiwi mame doma plnu misku, len nejako sa mi pren nechce ist, aj ked si mi OPAT spravila chut na jedlo.. nechce sa mi.. moja lenivost ma zas-raz skolila :D

13 Caseydeesy Caseydeesy | E-mail | Web | 20. srpna 2017 v 15:40 | Reagovat

<a href=https://www.viagrapascherfr.com/>More info!..</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.